torsdag 24 november 2011

Elev lär elev

Idag har jag och en kollega varit till Enköping på studiebesök. Där har en lärare som jobbar vid skoldatateket startat ett projekt som kallas "Elev lär elev". Hon träffar en grupp av elever från en skola vid två tillfällen á 3 tim. De får lära sig om olika program, Talsyntesen, Stava Rex, Spell Right, Audacity m.m. Från varje skola är även en lärare med som också lär sig samma som eleverna. Sen är tanken att de ska bli lite som IKT-ambassadörer i den egna klassen samt i andra klasser på skolan. Mycket intressant.
Man har fått inspiration från Alvesta kommun om detta projekt.
Jag tror stenhårt på denna idé och jag känner mig helt uppfylld efter denna dag. Här finns så mycket att göra. Hur skulle vi kunna göra detta på vårt sätt här i Gävle?

I mångt och mycket är det ju vi pedagoger som ibland sitter som "bromsklotsar" för elevernas lärande. Det blir ju lite som ett lotteri ifall ens lärare är intresserad och villig att våga låta eleverna prova på ny teknik
Läste om detta i denna rappport http://ht.ly/7A4erhttp:// som Lars skickat till oss.
Enl denna rapport så är tillgången till datorer viktig men sen måste ju läraren ha kompetens och framför allt vara intresserad och vara motiverad att använda detta med eleverna.
Det handlar ju om att få eleverna att vara motiverade till skolarbetet och att höja deras måluppfyllelse.

2 kommentarer:

  1. IKT ambassadörer! Detta låter spännande. Du får berätta mera när vi ses i veckan.

    SvaraRadera
  2. Ja det här med IKT-ambassadörer låter väldigt spännande. Kände direkt att detta var något för vår skola. Vill verkligen veta mer på onsdag!

    SvaraRadera