lördag 19 maj 2012

Unga på nätet

Valde att prata med eleverna i åk 3 om vad de brukar göra när de sitter vid datorn.  Intressant för mig eftersom det troligen  är den elevgruppen jag kommer att jobba med till hösten. De var vid tillfället uppdelade flick-pojkgrupp.  Jag lade märke till att det var väldigt vanligt att titta på klipp på youtube,  men även musikvideos.  Det var vanligt förekommande att spela onlinespel såsomspelo, spel, spelo, spela, y8 , wolfteam.                 Många av dessa sidor har åldersgräns på 18 år, men det är enligt barnen inga problem man skriver bara att man är född 1994 så funkar det. Jag undrar om föräldrarna är medvetna om att det är så här?
jesper, som flera av killarna nämnde, kan man spela olika spel online. Här fanns även länkar till youtubeklipp av olika kategorier . Jag kollade veckans populäraste; en tjej i minibikini som åmar sig framför kameran. Jag klickade runt bland bilder och klipp och det var väldigt mycket rumpor och stora bröst i för små bikinis!!!
Flickorna använder sig av nätet för att kolla på bilder av olika slag som bakgrundsbilder och bilder av djur. Någon brukade använda lexikon på sitt modersmål. Någon letade bakrecept.
Många både tjejer och killar ämnde  panfu. Denna sida hade  information till föräldrar och påstod sig vara en bra säker sigt för barn dem på. Man har även ett chattrum där man tryggt kan chatta med sina ”vänner”. Eleverna berättade om att här kan man bli avstängd om man använder svordomar eller andra fula ord. Här kan man betala upp till109 kr/mån för att slippa reklam!! och  man får då även tillgång till exklusiva kläder och möbler till sin panda!!
Moviestarplanet var en sida som många nämnde. Även här fanns en speciell föräldrasida. Här kan man bla göra musikvideos med sina "figurer", allt är på engelska. För att få tillgång till häftigare kläder m.m kan man köpa till det via sin mobil. Man har satt en maxgräns på 14o kr / vecka för sådan inköp.
Det är anmärkningsvärt att det finns speciella "flickskpel" , som flickorna förväntas tycka är roliga; att klä på figurer av olika slag, sminka,  byta frisyrer, dekorera muffins m.m. Inramningen av dessa spel är pastellfärgade.
 Var finns genustänkandet bland dataspelstillverkarna?
Några av barnen sade sig ha begränsad tid vid datorn medan en del av dem hade obegränsad tillgång. Hur utsatta är inte barnen när de  sittersjälva lång tid framför datorn?
Reklam man inte kan värja sig emot som reklam för bla mobiltelefoner, mobilabonnemang, "Vinn en ipad",mobillån mm.

Här finns många uppslag  till diskussionsämnen till höstens föräldrarmöten. Har funderingar på att tillsammans titta på några av dessa sidor och sedan ha gruppdiskussioner kring detta.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Nätet är intressant och skrämmande. Finns många som vill profitera och luras. Vi vuxna har en viktig roll för att förklara spelreglerna på arenan. Hittade en bra länk för höstens föräldrasamtal.
    http://www.konsumentverket.se/Bluffar/Kop-inne-i-appar/
    Ses på onsdag.

    SvaraRadera
  2. Intressant att läsa vad du kommit fram till! Håller med om att dessa frågor behöver diskuteras mer, både med kollegor och föräldrar.

    SvaraRadera